spelplassen og mesna islandshest senter
–Det er gått 35 år siden vi kjøpte denne bortgjemte lille perlen ved Mesnavannet, sier Camilla Li. –På et småbruk som ligger 550 m.o.h. må man finne sin egen nisje om man skal unngå å måtte jobbe utenom. Hest har alltid vært vår lidenskap, og med gårdens gode beliggenhet i et fantastisk rideterreng, ble dette snart bærebjelken.
–Hestene har først og fremst gitt oss mektige naturopplevelser og gode venner, men det var også de som sparket oss inn i prosessen med Birkebeinerspelet. Da filmselskapet Paradox skulle i gang med «Birkebeinerne» trengte de 40 hester, og vi er glade for at det valget av samarbeidspartner falt på Mesna.
–Filminnspilling med jakt og kampscener var noe helt nytt for både hestene og oss, men det ga mersmak. Etter innspillingen fikk vi overta hyttene som hadde vært kulisser i filmen, og vi måtte finne en “fornuftig” måte å bruke dem på. Innovasjon Norge gikk inn og sponset engasjementet av fotografen Ian Brodie, som hadde bred erfaring fra filmturisme, bl.a. fra Ringenes Herre i New Zealand. Men vi fant fort ut at det ikke hang på greip å kopiere den suksessen, vi måtte utvikle noe som var vårt eget.
–Ideen om et spel sprang dermed ut fra filmen «Birkebeinerne». Stor takk til Paradox og Ravn Lanesskog, som lot oss få bruke filmmanuset og gjøre det om til et spel. Stor takk til årets regissører Evy Kasseth Røsten og Robert Follin, som har klart å sette sammen en ny versjon av dette spelet, med både nærhet, musikk, lys- og pyroeffekter, hester, kampscener og alt som skal til for at folk skal få en uforglemmelig opplevelse og lyst til å komme tilbake.
Jeg er imponert over innsatsen og arbeidsgleden hos alle skuespillerne, rytterne, fighterne og statistene på scenen. Gjennom flerfoldige lange, kalde øvingsdager vokser det fram et samhold med en smittsom iver og entusiasme. Vi varierer i alder fra 1-75 år, vi kommer fra forskjellige landsdeler, vi har ulike livs- og arbeidserfaringer. Alle er avhengige av alle og vi er sammen om å skape Norges råeste spel!
–Bak scenen er vi så heldige å ha en stor og god tropp av frivillige, som gjør en viktig jobb. Spel er dugnadsinnsats og vi er takknemlige for de som stiller opp og hjelper til med alt fra parkering til servering. Stor takk til våre medspillere Innovasjon Norge, Ringsaker kommune og ikke minst vår samarbeidspartner Tone Alterskjær i Visit Sjusjøen.
–Markedsplassen er en arena hvor lokale håndverkere og matprodusenter kan selge sine produkter. Dette lager en god ramme rundt forestillingen og gir publikum en enda større opplevelse. Vi ønsker at spelet skal få en best mulig lokal forankring og være en arena som flere aktører kan bruke og ha glede av.
Camilla Li og Kristoffer Hauger